Ivareta sikkerhet
2021
0,3 H1-verdi (Bane NOR). Antall fraværsskader pr mill. arbeidstimer
5,1 H1-verdi (entreprenører). Antall fraværsskader pr mill. arbeidstimer
0,7 H2-verdi (Bane NOR). Antall arbeidsrelaterte personskader pr mill. arbeidstimer
13 H2-verdi (entreprenører). Antall arbeidsrelaterte personskader pr mill. arbeidstimer
2020
0,5 H1-verdi (Bane NOR). Antall fraværsskader pr mill. arbeidstimer
4,8 H1-verdi (entreprenører). Antall fraværsskader pr mill. arbeidstimer
0,7 H2-verdi (Bane NOR). Antall arbeidsrelaterte personskader pr mill. arbeidstimer
10,4 H2-verdi (entreprenører). Antall arbeidsrelaterte personskader pr mill. arbeidstimer
Bane NOR arbeider systematisk mot en nullvisjon der ingen skal bli hardt skadet eller omkomme på jernbanen. En jernbane som oppleves som trygg, bidrar til at flere velger jernbanen som sikker og miljøvennlig transportform.
I forbindelse med utarbeidelse av ny konsernstrategi for Bane NOR i 2021, er handlingsprogram for Sikkerhet og Kvalitet (SK) gjennomgått. Spesielt relevante temaer har vært effektivisering av prosesser, nye måter å jobbe på, forebyggende arbeid og data som underlag for beslutninger. Det skal jobbes systematisk, risikobasert og forebyggende med prioriterte risikoer, hvor innsatsen vil bli rettet mot påvirkbare årsaker, samatidig som kost-nytte-vurderinger vil bli brukt for å prioritere tiltak.
Resultatet av tiltakene vil bli målt gjennom to nye strategiske KPIene for konsern:
- Topp-risk indeks: Viser utvikling av samlet risikonivå for toppriskene i Bane NOR målt i prosent mot 2017
- Modenhetsvurdring sikkerhetsstyring: Måles mot de kravene som stilles til ny sikkerhetsgodkjennelse (et verktøy utviklet av det europeiske jernbanebyrået ERA)
Kontinuerlig forbedring av sikkerhet
Bane NOR har etablert beredskap som bidrar til å ivareta mennesker, miljø, materielle verdier, operativ evne og omdømme ved at nødsituasjoner ikke eskalerer, konsekvenser begrenses og normalisering foretas. Beredskap samsvarer med nasjonale prinsipper for samfunnssikkerhet og beredskap, dvs. ansvars-, likhets-, nærhets- og samvirkeprinsippet. Det tar utgangspunkt i utfordringsbildet i samfunnet og innebærer både forebygging, beredskap, krisehåndtering og gjenoppretting. Helhetlige beredskap organiseres på tre nivåer; taktisk (1. linje), operasjonelt (2. linje) og strategisk nivå (3. linje) og dekker alle typer uønskede hendelser med potensial for mer omfattende konsekvens enn det organisasjonen håndterer til daglig, og som dermed krever beredskapsledelse.
Proaktiv tilnærming til beredskap innebærer at kritiske funksjoner også har etablert kontinuitetsplaner som sikrer at drift kan opprettholdes, også med stort frafall av arbeidskraft, systemer eller andre innsatsfaktorer - både i egen virksomhet og i virksomheter vår funksjon er avhengig av.
Bane NOR har etablert beredskap som bidrar til å ivareta mennesker, miljø, materielle verdier, operativ evne og omdømme ved at nødsituasjoner ikke eskalerer, konsekvenser begrenses og normalisering foretas.
Sikring
Bane NOR sikrer iht. bestemmelser i sikkerhetsloven kritiske objekter, infrastrukturer, systemer og informasjon som understøtter jernbanetransport og vedtatte grunnleggende nasjonale funksjoner (GNFer). Sikring innebærer å ha oversikt over både fysiske og digitale verdier, verdienes kritikalitet, trusler og sårbarheter knyttet til verdiene, samt å ha oversikt over og følge opp iverksatte sikringstiltak på grunnlag av risiko- og kost-nytte-vurderinger. Tiltak i 2021 har bidratt til styrket modenhet og redusert risiko. Årlig obligatorisk kurs innen sikring er innført og følges opp i kompetansestyringssystemet Driv. Arbeidet med sikring i Bane NOR tar utgangspunkt i utfordringsbildet i samfunnet, der løpende trusselvurderinger fra nasjonale sikkerhetsmyndigheter legges til grunn.
Risikobasert prioritering av investeringer og fornyelse
«Mest mulig sikkerhet for pengene» forutsetter felles situasjonsforståelse og felles målestokk for prioriteringer. Fagområdet Asset management jobber med en strategisk Asset Management Plan, hvor risiko- og kost-nytte-vurderinger inngår i planlegging av infrastrukturforvaltning og investeringer.
I det videre arbeidet blir Bane NORs modell for å estimere risikoen og vurdere effekt av tiltak viktige verktøy. En slik modell kan hjelpe til med å gjøre bedre prioriteringer av det innmeldte behovet for investeringer, fornyelse og vedlikehold.
Risikobasert tilnærming er grunnlag for utarbeidelse av vedlikeholdsprogram og dermed behovsbasert prognose for anskaffelse av reservedeler. Bedre analyser i kombinasjon med faktagrunnlag er direkte bidrag i Bane NORs arbeid med bærekraft i verdikjeden.
Arbeidet med sikring i Bane NOR tar utgangspunkt i utfordringsbildet i samfunnet, der løpende trusselvurderinger fra nasjonale sikkerhetsmyndigheter legges til grunn.
Holdningsskapende arbeid eksternt og kompetansebygging internt
Bane NOR jobber aktivt for å øke kunnskapen om farer ved jernbanen blant barn, unge og voksne. Dette omfatter farer knyttet til stasjoner, planoverganger, strøm, avstengte områder og kryssing av jernbanen. Det overvåkes løpende type hendelser for å drive målrettede kampanjer der hvor det er flest alvorlige hendelser. Budskapet formidles via filmer, plakater og trykksaker i magasiner, aviser, på nett og på stasjoner.
Det har vært utarbeidet et e-læringsprogram for alle ansatte for å løfte kompetanse rundt sikkerhet og kvalitet. Det er også besluttet å gjennomføre et program for ledere hvor modenhet mot sikkerhetsstyringen vurderes og forbedringsprogram utarbeides. Resultatene fra dette vil bli fulgt opp i den nye strategiske KPIen «modenhetsvurdering sikkerhetsstyring».
Undersøkelser etter hendelser er viktig for å unngå at lignende hendelser skjer igjen. For å forbedre undersøkelsesprosessen er det igangsatt et opplæringsprogram for undersøkelsesledere. Målet er å bli bedre til å finne rotårsaker, samt gode og effektive tiltak for å forhindre gjentakelse. Det utarbeides læringsark etter alle undersøkelser som skal brukes ved oppstart av prosjekter og i drift til å forebygge ulykker. Disse deles også med entreprenører, leverandører og andre interessenter.
Bane NOR jobber aktivt for å øke kunnskapen om farer ved jernbanen blant barn, unge og voksne.
Digital sikkerhet
Det var ingen togstoppende digitale sikkerhetshendelser i 2021, og det har blitt gjennomført en rekke tiltak som har bidratt til å styrke konsernets evne til å ivareta digital sikkerhet både operasjonelt og strategisk. Strategisk handlingsplan med definerte fokusområder, mål og visjon med tilhørende forbedringsprosjekter og -aktiviteter videreført fra «Program Digital sikkerhet» ble ferdigstilt. I tillegg er nye aktiviteter under etablering og planlegging. Digitalt sikkerhetsstyre følger opp strategisk handlingsplan med tilhørende mål og prioriteringer.
Bane NOR har i 2021 etablert et samarbeidsutvalg for digital sikkerhet (som underutvalg i det forskriftspålagte Samarbeidsforum for sikring og nasjonal beredskap) som møteplass for informasjonsdeling på tvers av jernbaneforetak.
Bane NOR fortsetter arbeidet med å redusere uønsket eksponering av digital infrastruktur, øke kompetansen om digital sikkerhet gjennom etablering av en kompetansetrapp med innhold for prioriterte roller og å styrke en helhetlig risikobasert tilnærming til prioritering av tiltak. Dette skal samlet ha positiv effekt med tanke på risiko for at en digital sikkerhetshendelse kan påvirke samfunnet negativt der jernbanen får redusert transportevne.
Ivareta sikkerhet
Status 2021 – Hva gjorde vi? | Mål 2022-2025 |
---|---|
De høyeste risikoene for selskapet er identifisert som prioriterte innsatsområder | Arbeide systematisk mot en nullvisjon |
Nye strategiske KPIer for sikkerhet er etablert | Forebyggende arbeid rettet mot toppriskene i selskapet |
Bedret siktlinjer for planoverganger | Innføring av ERA-modellen og oppfølging av modenhets-KPI’en med tiltak |
Program for bedret sikkerhet ved arbeid i og ved sporet | Oppfølging av topp-risk-indeksen og revisjoner mot årsaksbilde |
Kampanjer og informasjon rettet mot tredjepart for å bedre kunnskap om farer ved jernbanen | Fortsette arbeidet med digital sikkerhet |
Forbedring av undersøkelser og læring etter hendelser | Videreutvikle en sunn sikkerhet- og kvalitetskultur i hele organisasjonen |
Bruk av risikoportalen til å prioritere tiltak for bedret sikkerhet ved planoverganger | Videreutvikle Risikoportalen med blant annet «klimarisiko», tunneler, broer og terminaler |
Kartlegging av stikkrennekapasitet og skredkartlegging av alle utsatte områder | Evaluere Bane NORs og leverandørers sikkerhet og kvalitet før og under prosjekter |
E-læringsprogram for Sikkerhet og kvalitet, digital sikkerhet og sikring | Styrke kompetansen på undersøkelser, samt formidling av læring etter hendelser |
Etablert strategisk handlingsplan for digital sikkerhet | Risikobasert prioritering av robustiserende klimatilpasningstiltak |
Etablert prosess for helhetlig risikostyring av digital sikkerhet og igangsatt pilot | Etablere nye kommunikasjonssider for SK både internt og eksternt |
Gjennomføring av prioriterte aktiviteter i strategisk handlingsplan for digital sikkerhet | |
Redusere uønsket digital eksponering |